Alegria Hälsa och Utbildning

Det fantastiska med att skriva

Jag vet att jag säger det om och om igen. Och jag kommer säga det nu också. Det är magiskt att skriva tillsammans med andra. Hela helgen har jag spenderat i Brantevik med mitt skrivargäng. Vi har skrivit, promenerat vid havet, ätit gott och pratat om allt och inget. Jag känner mig fylld och så oerhört tacksam. För människorna vid min sida. För att jag har hittat skrivandet som ger mig en extra dimension i livet.

Jag är dock en person som har svårt att lämna saker, lämna platser, lämna situationer. Så det är med lite sorg jag bryter upp från den här helgen. Men därför känns det extra skönt att veta att jag ska skriva tillsammans med andra även nästa helg. Då i Lund. Och du är välkommen. Mellan 13–17 kommer vi skriva tillsammans och det finns platser kvar. Vi kommer att inleda med ett flödesyogapass och sen skriva, skriva, skriva. Vill du vara med? Hör av dig till mig!

 

undefined

Gör det du älskar, älska det du gör...

Häromdagen lyssnade jag på en föreläsning om livet, lycka och motivation. Föreläsaren var Erik Fernholm (rekommenderas) och med skräckblandad förtjusning fick jag ta del av bland annat statistik över vad som gör oss lyckliga. Högst på listan är relationer med människor. Det kan jag helt hålla med om.

Det som skrämde mig nästan mest i statistiken var att över 70 % av vår befolkning går till jobbet mest för att de måste, utan att engagera sig eller tycka om det de gör (jag tar inte ansvar för statistiken, om den är sann eller inte).

Jag tänker att vi människor behöver göra mer av det vi älskar. Och att älska det vi gör. Jag älskar att skriva, yoga, dansa och samtala. Jag och min härliga vän Karolina har tagit fasta på detta och anordnar kurser och workshop där vi kombinerar yoga, skrivande och äkta samtal mellan människor. Kanske kommer det även bli dans och musik i framtiden, vem vet.

Nästa gång vi ses är söndagen den 19/3 klockan 13–17. Då kommer vi börja eftermiddagen med flödesyoga och sedan skriva tillsammans. Med paus för fika och samtal. Kan inte bli bättre! Eller hur!?! Mer info kommer snart.

 

undefined

Fantastiska konversationer är det bästa jag vet

Ibland träffar man människor som är helt otippade att man skulle träffa. Och så har man konversationer med den personen som är helt fantastiska. Jag är ju intresserad av människor och relationer mellan människor. Dels för att jag tycker att det är svårt med kärleksrelationer, dels för att jag blir så fascinerad över hur vi människor tänker, känner och agerar så olika. Alla mina romaner handlar om människor i relationer. Om att leva sitt liv fullt ut. Kanske det mest självklara men kanske också det svåraste.

Häromdagen hade jag en fantastisk diskussion som väckte så många tankar och reflektioner i mig på ett härligt sätt. Vi pratade om att leva, våga vara sårbar och att älska, utifrån det här citatet från C S Lewis. Läs detta och bara känn in vad det betyder för dig. För mig är det fantastiska ord på ett vitt papper.

To love at all is to be volnerable. Love anything, and your heart will certainly be wrung and possibly broken. If you want to be sure of keeping it intact, you must give your heart to no one, not even an animal. Wrap it carefully around it intact, you must give your heart to no one, not even an animal. Wrap it carefully around with hobbies and little luxuries; avoid all entanglements; lock it up safe in the casket around or coffin of your selfishness. But in the casket–safe, dark, motionless, airless–it will change. It will not be broken; it will become unbreakable, impenetrable, irredeemable. The alternative to tradedy or at least the risk of tradegy is damnation. The only place outside heaven where you can be perfectly safe from all the dangers and pertubations of love is hell.

undefined

Äntligen februari ...

”Äntligen februari”, tänkte jag häromdagen när det var ljust efter klockan 17.

Trodde mig också höra en enstaka fågel som sjöng och hela min kropp jublade.

”Nu vänder det”, sa jag till mig själv.

I morse när jag vaknade var marken vit igen.

”Det blir ju ändå ljust med snö”, tänkte jag och bestämde mig för att det är härligt med snö igen. ”Efter snö kommer vår …”

Men sen började det regna. Och slaska (vet inte ens om det är ett ord men det behövs ett verb för slask). Marken är nu täckt med en decimeter slask, det blåser regn från sidan, in under kläderna …


Det är helt enkelt så att jag måste vänta lite till. På våren. På ljuset. På värmen.
För mellan snö och vår är det slask. Det är bara att acceptera. Men det är ju det som är det bästa att veta på något sätt. Att allt förändras. Ingenting är för evigt. Ljuset och värmen kommer. Och jag vet att snart kommer det gå snabbt, så väldigt snabbt att jag knappt hinner med. Det ser jag fram emot!

Och medan jag väntar ska jag fylla mina dagar med det bästa jag vet. Dans, yoga och skrivande. Redan nästa söndag finns det möjlighet att yoga och skriva tillsammans på Linero i Lund mellan 13–17. Hör av dig om du vill veta mer om det.

   undefined

Som löven på januariträden

Gick förbi det här trädet idag och tänkte att ja…så är det just nu. Det är mörkt och grått och kallt. Hela tiden. Jag brukar säga att november är min sämsta månad men den här november gick väldigt bra så det är kanske därför januari känns desto mer. Jag hinner liksom aldrig riktigt vakna. Klamrar mig också, som löven, fast vid grenen utan att släppa taget och falla av. För vad händer då? Det okända kan ofta vara mer skrämmande än det jag vet om.

Men jag vet ju att våren kommer, nya blad kommer att växa. Både på trädet och i mig. Så just nu kanske jag ska låta mig vara låg och ledsen. För det kommer att bli vår. Det är något jag kan lova med säkerhet.

Ta hand om dig i januarimörkret!

 

undefined

Yoga, samtala och skriv i sommar!

Nu öppnar anmälan till sommarkurserna på Fridhems folkhögskola! Vecka 28 håller vi i kursen Yoga, samtala och skriv. Vi ses väl?!?

Anmäl dig på:

https://fridhemsfolkhogskola.se/sommarkurser/hitta-sommarkurs/coursedetails/190

 

Detta kommer vi att göra:

 

Uppfattar läsaren dina karaktärer på samma sätt som du?

På den här kursen kommer vi att läsa varandras texter och prata om karaktärerna och deras personligheter. Du som skriver kommer att få verktyg att måla fram unika och karismatiska personligheter i din text genom att finslipa dialog och gestaltning. När du läser andras texter kommer du få inspiration och träning i att ge respons utan att döma vilket är en färdighet som ofta kommer till pass även i andra delar av livet.

Vi börjar morgnarna med mjuk stillsam yinyoga för att ge oss själva bästa möjliga förutsättningar för kreativitet och textsamtal.

Du kan ta med ett större textprojekt som du redan jobbar med men det kommer också finnas tid att skriva korta texter under kursen om du inte skriver ditt vanliga liv.

Du behöver inga förkunskaper om vare sig yoga eller skrivande, däremot en dator. Kursen passar extra bra för dig som skriver fiktivt och dig som funderat på att skriva memoarer eller biografier.

Kursledare:
Karolina Orrhede, utbildad skrivpedagog från Skurups Folkhögskola och har även gått Långholmens författarskolan. Hon har gett ut två deckare och kommer 2023 ut med den tredje delen i deckarserien och en psykologisk roman. Brinner för skrivandet och använder yoga och meditation för att förlösa sin kreativitet.

Stina Willquist arbetar med att stärka människor genom sitt företag Alegría Hälsa och Utbildning. Är utbildad instruktör i power-, hatha- och yinyoga och arbetar med yoga för alla målgrupper, allt från förskolor till äldreboende. Mår som bäst när hon yogar och skriver och har gett ut både faktaböcker och romaner.

 

undefined

Home ← Older posts